неділю, 30 травня 2010 р.

Парк "Київська Русь"
















Хороша новина для всіх, хто дуже хоче не лише створювати, а й продавати свої твори. Якщо Ви маєте уявлення про давньоруський стиль одягу, прикрас та ужиткових речей, а також любите живе спілкування з покупцями, можливо, ще й можете організувати коротенький майстер-клас з валяння для бажаючих, можете сміливо зв"язуватися з організаторами парку "Київська Русь", розбудову якого розпочато кілька років тому на території села Копачів Обухівського району Київської області.
Дуже доступні умови оренди столів та розумні вимоги до творів (збереження аутентичного стилю Київської Русі, щоправда, кельтські чи трипільські мотиви також згодяться ;)). Календар подій та контактна інформація щодо участі -  на сайті парку http://www.parkkyivrus.com. А якщо Ви ще маєте й намет зі спальником - можете розраховувати на безкоштовну стоянку в таборі та зекономити на ночівлі. Свіже повітря у поєднанні з гостинністю організаторів приємно вражають після складного робочого тижня :) Нехай театралізовані вистави й не вирізняються історичністю чи художньою майстерністю, нудьгувати не будете!

Felt United 2010 - Другий міжнародний день войлоку, 2 жовтня 2010 р.






















Другий міжнародний день войлоку прокотиться світом 2-го жовтня цього року. Ідея цієї події справді світового масштабу - об"єднання закоханих у вовну в усьому світі. Байдуже - валяєте Ви з пелюшок чи лише кілька місяців,  - всі бажаючі запрошуються цього дня вийти зі своїх майстерень зі своїми виробами. Вуличні інсталяціїї, прикрашання пам"ятників, себе, дерев чи будівель виробами з вовни, поширення знать про можливості цього матеріалу, заохочення широкого загалу до творчості - ось неповний перелік завдань авторів ідеї. Єдина вимога до виробів - використання відтінків лише жовтого, зеленого та синього кольорів (не більше 3% інших, в т.ч. чорного). Нагадаю - минулого року це були твори в червоній, оранжевій та жовтій гамах. Фотографії , зроблені учасниками по всьому світу будуть розміщені в офіційному блозі міжнародного дня войлоку (де вже зараз Ви можете подивитися фото-звіт про цю подію у 2009 році) за адресою http://gallery.me.com/cynthiareynolds#100106&view=mosaic&sel=0.
Закликаємо до участі майстринь в усіх містах України. Якщо плануєте організувати щось подібне (групову подію, виставку, інсталяцію, або просто показ - будь-що), пишіть на info@skrynya.com.ua, скоординуємо наші зусилля для представлення українського дня войлоку у пресі та на офіційному сайті Felt United.

суботу, 29 травня 2010 р.

Corinna Nitschmann

















Сьогодні я запрошую Вас відвідати сайт угорської майстрині Корінни Нітшманн. Вона народилась у 1974 році в Німеччині, проте живе в Угорщині поблизу Будапешту. Своє захоплення валянням Корінна розпочала лише кілька років тому, коли бажаючи освіжити дитячий досвід з валяння, взяла участь в одному з майстер-класів. Працює водночас архітектором, створюючи еко-помешкання з природних матеріалів, перекладачем літератури з архітектури та "вільною валяльщицею", створюючи цікаві неординарні речі, її улюблені вироби - різноманітні коробочки та шкатулки з вовни, в яких кожен, хто стане їх власником може затишно "поселити" всі свої секрети та скарби.
На своєму сайті Корінна запрошує всіх бажаючих підписатися на безкоштовні он-лайн уроки з валянння  - лише впишіть своє ім"я та електронну адресу (не забудьте натиснути кнопку "I want to join!" на сторінці сайту http://cornit.info/index.php/en/free-felt-tutorials.html.

четвер, 27 травня 2010 р.

Marjolein Dallinga
















Народилась в Голандії, де захопилася малюванням та закінчила Academie Minerva. У 1998 році переїхала до Канади, де створила родину та живе й досі з чоловіком та трьома синами. З часом життя вимагало економії простору і захоплення живописом трансформувалося у створення невеликих предметів вжитку (насамперед, іграшок). Марджолейн відкриває для себе вовну, закінчує курси з валяння та вже ніколи не полишає цієї справи.

Сьогодні майстриня тісно співпрацює Cirque du Soleil  та кіностудіями над створенням авторських тканин та текстилю. Яскраві кольори, неймовірні експерименти з текстурами та формами, шалена жага до життя - ось визначні риси творчості Марджолейн. Регулярні майстер-класи майстрині можна відвідати в Канаді. Докладніше про творчість Марджолейн Даллінга читайте на сайті її студії Bloomfelt (англійською).

Малбері vs тусса

Як завжди на допомогу прийшов незамінний Google.
Виявляється, що шелкопрядів (метеликів, гусені яких при переході зі стадії лялечки до стадії дорослого метелика утворюють кокон з надзвичайно тонкої та довгої неперервної нитки) існує декілька видів. Не вдаючись у подробиці, зупинимось на двох з них, що представляють суто практичний інтерес.
Отже, знайомтеся – тутовий (mulberry) шовкопряд – лат. Bombyx mori.

Дорослий метелик тутового шовкопряда
Дорослий метелик тутового шовкопряда
Це єдина на сьогодні свійська комаха, що не зустрічається в природі у „дикому” стані. Самиці його навіть розучилися літати. Доросла комаха - товстий білий метелик з розмахом крил до 6 см. Гусені цього шовкопряда живляться виключно листям шовковиці, або тутового дерева.
Гусені шовкопряда звивають кокони, оболонки яких створюються з неперервної шовкової нитки довжиною 300-900 м і до 1500 м в найбільших коконах! Гусені їдять листя вдень і вночі, дуже швидко ростуть. Коли змінюється колір голови гусені на темніший, починається лінька. Після того, як гусінь пройде чотири ліньки, її тіло стає жовтим, а шкіра – більш щільною, що свідчить про те, що гусінь починає перетворюватись в лялечку, обвиваючи себе шовковою ниткою. Завершивши стадію лялечки,метелик прогризає кокон і виходить. Але до цієї стадії шовкопряду дожити не дають – кокони тримають 2-2,5 години при температурі близько 100°C, що вбиває гусінь та спрощує розкручування кокона.
Близько 40% неперероблених коконів шовкопряда сьогодні імпортується з Пакистану.

Гусінь тутового шовкопряда
Гусінь тутового шовкопряда

Кокони з лялечками
Кокони з лялечками

Виробництво шовку в Пакістані
Виробництво шовку в Пакістані

Шовковий топс
Шовковий топс
Метелик дубового японського шовкопряда має золотисто-оранжевий колір. Його доросла гусінь – яскраво-зелена з блакитними та жовтими плямами.

Метелик дубового шовкопряда
Метелик дубового шовкопряда
Кокон японського шовкопряда великий, до п’яти сантиметрів в довжину, жовтого або зеленого кольору. Він добре розмотується, а шовкова нитка, отримана з нього – м’яка, товста та блискуча, за своєю міцністю вона не поступається нитці тутового шовкопряда, а еластичністю навіть перевершує її. З шовку ямамая (так в Японії називають японського дубового шовкопряда) виготовляється шовкова чесуча (тканина) імператорів. Індійський дубовий шовкопряд має сріблястий або жовтуватий кокон. Він дуже добре розмотується, але шовкова нитка, змотана з нього, грубіша, ніж у тутового, менш еластична та поступається тутовій за міцністю.  З неї виготовляють індійську чесучу. А оскільки в Індії цього шовкопряда називають туссор, то й шовк дістав назву  - тусса.

Гусінь дубового шовкопряда
Гусінь дубового шовкопряда
На дотик та вигляд шовковий топс від різних шовкопрядів також відрізняється суттєво. Топс шовку малбері має атласнний блиск, волокна дуже довгі, гладенькі та рівні, пасмо топсу малбері завдовжки 1 м має вагу близько 10г. Топс шовку тусса має (в порівнянні з малбері) дещо тьмяніший відблиск та дещо коротші волокна.  Пасмо топсу завдовжки 1 м важитиме близько 12г.  Ці волокна добре комбінуються для створення привабливих декоративних ефектів в техніці гарячого валяння, які є можливими завдяки доброму зчепленню волокон шовку та вовни. Вовна звалюється, "сідає", пасма шовку - ні, створюючи на поверхні виробу блискучу хвилясту смужку.
З цікавих фактів, на яки вдалося натрапити при підготовці цього матеріалу, слід додати, що шовкову нитку зовсім нещодавно почали використовувати в якості оптоволокна (!!!) в медицині для створення сенсорів (наприклад, глюкози для діабетиків). Ці сенсори само знищуються з часом (розчиняються) та добре переносяться організмом людини. Також вченим вдалося створити замінник рогівки людського ока.
http://podrobnosti.ua/technologies/2009/01/01/574668.html

Ronel Jordaan






















Відому південноафриканську текстильну дизайнерку Ронель Джордан, як і багатьох нас, на творчість надихає природа. Вона використовує вовну, яка дозволяє їй втілювати в матеріальні форми вільний політ її фантазії. Ці
подушки можуть обманути око, але для втомленого тіла вони стануть справжнім порятунком, адже їхнє положення можна адаптувати як для сидіння, так і для комфортного лежання. Неймовірно, але ці "камінці" створено з вовни в техніці "гарячого" або "мокрого" валяння.

Більше творів авторки - на її персональному сайті http://www.roneljordaan.com/