середу, 27 жовтня 2010 р.

Дещо про вовну. Частина перша. Класика.

Відвідавши МК Ірини Бьоджесс, я здивувалася тому, наскільки цікавою для учасників виявилася інформація про породи та види вовни. Я звикла з усіх питань, що виникають в мене "ґуґлити" англомовні сайти, але оскільки не всі валяльщиці читають англійську, пропоную Вашій увазі  серію статей про породи овець та властивості їх вовни, а також про основні види інших волокон тваринного походження. Всі статті  про види вовни я помічатиму тегами "види вовни" та "теорія", аби їх легше було шукати серед постів на інші теми.

Отже, почнемо з класики.
  • Меринос

















Ця порода та її похідні - основа виробництва тонкої вовни у Південній півкулі. Вважається, що виникла ця порода на теренах Іспанії. Вона добре розмножується в кліматичних умовах Австралії, Південної Африки та деяких частинах Нової Зеландії. Автралійські мериноси - кістяк поголів"я Австралії, найбільшої країни-виробника вовни, ця порода - єдина, що розводиться виключно заради вовняної сировини.
Вівці мериносової породи мають вовну з товщиною волокна від супертонкої, 12-13 мкм, до грубої, 25-26 мкм, найтоншу вовну дають Австралійські мериноси. Більшість мериносової вовни має товщину 20-23 мкм, довжина пасма варіюється від 30 до 90 мм.
Овець цієї породи можна зустріти в багатьох країнах світу, причому якість вовни може відрізнятися дуже суттєво, залежно від умов утримання тварин та догляду.

  • Корідейл

















Це новозеландська порода, одержана схрещуванням порід - мериносів з Лінкольном та Лестером з метою одержання нових овець з міцною, довгою вовною типу кросбред (тобто, з товщиною волокон до 33 мкм). Наразі ця порода розводиться в багатьох країнах, в тому числі - в Австралії та Америці. Вівці породи корідейл дають міцну, яскраву білу вовну з хорошим завитком, пухку та рівномірну. Вовна корідейлу має товщину волокна близько 25-30 мкм з довжиною від 80 до 120 мм.

  •  Венслідейл


















Це - Британська порода, що класифікується як порода з догою вовною та яскравим блиском. Її розводять переважно в північній частині країни. Це безрога порода овець з "синьою" мордою. Вона має надзвичайно довгу та хвилясту вовну, яку часто використовують у суміші з більш тонкою та короткою для виробництва міцної пряжі. Волокна Венслідейлу мають товщину близько 40-50 мкм та довжину від 200 до 300 мм.

Немає коментарів:

Дописати коментар