суботу, 13 листопада 2010 р.

Еліна Саарі

Сьогодні запрошую Вас завітати у Фінляндію, дивовижну країну, де мешкає не менш дивовижна майстриня - Еліна Саарі.















Її досвід у валяння вражає. Еліна почала працювати з вовною ще у далекі 90-ті, а вже у 1999 році створила власну компанію "Felt Faction". Розпочавши свій творчий шлях зі створення капелюхів найрізноманітніших форм та кольорів, а також настінних панно, сьогодні Еліна майстерно створює будь-яку річ. Цікавими є її коментарі щодо питань, які часто виникають в численних учнів, що навчаються мистецтву валяння (наведемо у перекладі лише один, найболючіший для початківців):

"Чому мої валяні вироби пухкі та м'які?"
"На жаль, погані кінцеві результати у створенні повстяних виробів майже завжди є провиною автора, дуже рідко трапляються випадки, коли невдачу можна списати на якість використаних матеріалів. Швидше це питання наполегливості валяльщика. Якщо Ви хочете зваляти річ швидко, доцільно поставити питання "А навіщо вам взагалі валяння?" Ця справа - не з швидких. Не зважаючи на те, що волокна зчіпляються швидко, кінцева стадія та формування виробу потребують чимало часу.
Якщо Ви намагаєтесь зваляти капелюха вручну за пару годин, це неможливо, хіба що Вас цілком задовольнить поганенький результат. Я зваляла тисячі капелюхів і хтось може вважає, що з досвідом робота йде швидше та легше, коли ти набув навичок та опанував технологією. Насправді я працюю над капелюхами, аж поки вони не стануть досконалими і завжди відкриваю щось новеньке. В середньому кожен з моїх капелюхів потребує близько 15-20 годин роботи в сауні (аби забезпечити постійну температуру). Наступного дня Ви не будете здатні продовжити, адже Ваші руки потребуватимуть відпочинку. Ось коли я починаю фарбувати вовну. Валяння - важка фізична робота!"

Еліна майстерно поводиться також з префелтом - промислово створеним голкопробивним полотном, яке має вигляд м'якої тканини. Найважливішою характеристикою префелту є його щільність. Цього тижня - нове надходження у "Чарівній скрині" - кольоровий префелт щільністю 150 г/м.кв. - саме такий, який рекомендує використовувати Еліна для створення шарфів, рукавичок, прикрас та інших аксесуарів.
Наведемо переклад однієї з інструкцій по роботі з префелтом, які подає Еліна Саарі на власному сайті. Експерементуйте та не забувайте, що префелт можна фарбувати! Про це - в одній з наступних статей в цьому блозі.

Рукавички від Еліни Саарі.















Матеріали: кольоровий (фарбований) префелт щільністю 150 г/м. кв.
Якщо Ви збираєтесь використовувати інший матеріал, зробіть зразок, аби дослідити відсоток усадки та інші його властивості.

Ця інструкція не є складною. Що більше складним буде дизайн чи декор, то більш вражаючим буде результат. Найкраще спробувати спершу зробити  простенькі рукавиці, а вже наступною парою - декоровані.












Ми використовуватимо один і той самий матеріал для основи та декорування. Звичайно, Ви також можете набити декор голкою з кардочесу. Проте пам"ятайте, що різні види вовни (скажімо, фінська та меринос, з якого зроблено префелт) валяються по-різному і можливо. Вам знадобиться внести зміни у шаблон.

Кмітливі валяльщики здогадаються декорувати половинки рукавичок до того, як вони будуть зшиті в цілу рукавичку. Проте я завжди створюю декор, коли вони вже зшиті .
Важливе зауваження: зазвичай при привалюванні декору голкою майстрині вставляють всередину мат для валяння, аби частини не з'єдналися до купи. Робити це немає потреби!
Частини можуть "злипнутися", проте Ви можете легко їх розділити, а декор залишиться на своєму місці. Якщо Ви пересуваєте мат для валяння всередині рукавички, це забирає чимало Вашого часу та додає незручностей.  Перед тим, як перейти до увалювання, ретельно перевірте, що Ваша рука вільно входить в заготовку, що Ви випадково не залишили частини зчепленими в місцях, де цього було потрібно уникнути.


Отже, виріжте деталі за шаблоном з префелту. Вони виглядатимуть як рукавички для печі, та це нічого.

Зробіть декор на зовнішніх частинах та зшийте половинки. Під час зшивання не забудьте скласти половинки декором всередину.

Виверніть рукавички, тепер шви мають опинитися всередині. Перевірте декор та додайте ще щось фетровою голкою, якщо забажаєте.

Починайте валяти: добре зволожіть рукавички, додайте мила та накрийте їх прозорою сіткою. Налийте трохи мильної води на сітку та валяйте рукавички з обох боків, розтираючи їх руками крізь сітку.













Намильте руки та просуньте одну всередину рукавички, розтираючи її другою ззовні. Ретельно й акуратно опрацюйте шви та декор. Об'ємні деталі декору валяйте між руками. Проваляйте рукавиці, згорнувши їх у вологий рушник, по черзі в усіх чотирьох напрямках. Між кожним етапом валяння в рушнику, ретельно провалюйте кожну рукавичку руками зсередини. На цій стадії Ваші рукавички для печі можуть почати нагадувати звичайні рукавички. :)

Відбийте та розтягніть кінці рукавичок, а також всі об'ємні деталі декору (бахрому, трикутники, квіти тощо).













Також пам'я тайте, що одна рукавичка має бути лівою, а друга - правою, тож валяйте відповідною рукою всередині на всіх стадіях. Використовуйте багато води та мила. Ви можете споліскувати рукавички під краном, чергуючи гарячу та холодну воду.













Якщо зап'ясток рукавички потребує звуження, зосередьте катання в рулоні лише на цій ділянці. Так само Ви можете виправити пару, в який треба підправити розміри.

Готові рукавички дають усадку близько 30% у порівнянні з шаблоном, приємні на дотик та гарно "сідають" на руку.

Сполосніть рукавички та відіжміть зайву воду.
Надайте рукавицям потрібної форми, перевірте розмір, розтягніть та відбийте краї, а також об'ємні деталі декору та розкладіть рукавиці для просушки.

Існує багато способів валяти, майже так само багато, як валяльщиків. Найпростіше валяти одну рукавичку за один раз. Усі стадії до валяння в рулоні мають бути зроблені уважно, проте швидко. Ці стадії не потребують розтягування та відбивання

Не засмучуйтесь, якщо Ваші рукавички для кухні довго не нагадуватимуть звичайні. Щойно Ви почнете валяти їх у рулоні, Ви зможете докладати більше сили та тиску, а також відбивати їх, і все це має призвести вас до бажаного результату та зробити Ваші вироби міцними та добре зваляними.

Дайте простір своїй уяві! З невеличкими змінами у шаблоні ви можете перетворити ці чудові рукавички у ручних ляльок (ельфа, ангела, дракона тощо) або у прекрасні інтер'єрні оздоби. Якщо Ви захочете зробити щільніші рукавички, Ви можете використати подвійний шар префелту для викроювання деталей основи.
Щасливого валяння!


P.S. Обов'язково завітайте в гості до Еліни на сторінку Lifestyle, аби збагатитися ідеями організації виробничого процесу, особливо - щодо залучення чоловіків до створення нових витворів валяного мистецтва! :))






















1 коментар: