пʼятницю, 26 листопада 2010 р.

Мистецтво як засіб діалогу з суспільством

Після певного часу, мабуть, кожен, хто займається прикладним мистецтвом, неодмінно ставить собі запитання "Що далі?" Стається це тоді, коли певний рівень достатку досягнуто і перший ентузіазм роботи з замовниками або реалізаторами сходить нанівець. Певне, в нас це відбулося ще не в багатьох, проте можливо, вам буде цікаво дізнатися, як ваші "колеги по цеху" у світі вирішують питання самореалізаціїї після розв"язання питання виживання.

Сьогодні ми познайомимося з роздумами Аннетт Блок (Німеччина), учасниці виставки-конкурсу робіт, присвяченої впливу людської діяльності на довкілля, що її організували італійська Координаційна Рада виробників тканин у співпраці з Міжнародною Асоціацією валяльщиків, німецькою організацією Фільц-Нецверк та італійською Фундацією музею текстилю міста Прато:

"Мій внесок в цю виставку присвячено виявленому зв"язку між збільшенням популяції медуз у світі та змінами клімату. Використовуючи всі доступні мені ЗМІ, я дізналась чимало про медуз та їх розповсюдження у світових океанах.




















Клімат та медузи.

Я розпочну з горгон, що зустрічаються у грецькій міфології. Горгони - це три сестри - Евріала, Сфено та Медуза. Всі вони були міфічними істотами зі зміями, що росли в них на головах замість волосся, а за легендою, такої подоби вони набули завдяки Афіні, що розгнівалася на Посейдона за розпусне оволодіння Медузою у її власному (Афіни) храмі. Одна лише Медуза з трьох сестер мала "дар" зачаровувати поглядом людей, перетворюючи їх у камінь. Сьогодні, спостерігаючи за прекрасними створіннями, що їх ми називаємо медузами, ми захоплюємося їх незбагненною красою.
Розглядаючи відносно короткий проміжок часу, протягом якого людство здійснює вплив на природу навколо себе, ми дійдемо висновку, що нашим обов"язком є перегляд власних  дій щодо навколишнього середовища. Кожен знає, що ми вчиняємо Матінці-Землі. Разом з тим, ми наче скам"яніли та не змінюємо нічого - подібно до тих моряків стародавнього світу, хто вже не міг рухатися після зустрічі з Медузою.
Світова популяція медуз постійно зростає. Причинами цього є суттєві зміни клімату, надмірний вилов риби, а також надмірне використання добрив у сільському господарстві. Внаслідок глобального потепління океани стають дедалі теплішими. Зростання температури води в них призводить до суттєвих змін у розмаїтті підводного світу. Безпрецедентна поява величезних скупчень медуз вздовж берегової смуги та в рибальських тенетах - очевидне свідчення вкрай поганого стану океанів.
Крім того, надзвичайно поширений надмірний вилов риби у океанах, коли великі та хижі риби виловлюються у величезних кількостях, призводить до того, що їх місце займають менші види харчового ланцюга, суттєво збільшуючи свою популяцію. Природні вороги медуз, такі як тунці, акули та черепахи виловлюються людьми та знаходяться на межі вимирання. Менша кількість ворогів призводить до зростання чисельності медуз, що харчуються риб"ячою ікрою та мальками. Пожираючи молодь, медузи стають причиною зменшення рибного фонду океанів. Це є радикальною зміною у морській екологічній системі. Збільшення присутності медуз доводить наявність глибоких порушень у біологічній рівновазі морського світу - медузи - чудовий екологічний індикатор.

Мій твір представляє трьох медуз, що символічно відповідають горгонам з грецької міфології. Дві з них відображають легкість та чарівність цих створінь. Їхня форма привертає нашу увагу та приголомшує. Третя медуза не схожа на інших. Подібно до міфічної Медузи-Горгони, вона містить загадку, яка відкриється лише тому, хто наважиться поглянути на неї.
Третя медуза має отвір. Ви можете заглянути у цей отвір та побачити жахливе обличчя Медузи. Наближаючись, Ви зрозумієте, що бачите лише своє відображення у дзеркальці. Я змушую спостерігача запитати себе самого: "Що я бачу насправді?" Медузу, що плаває у морі? Гримасу Медузи, що полонить нас? Чи самого себе? Чи здатен спостерігач зазирнути всередину себе та переглянути свої дії щодо Матінки-Землі, чи здатен докорінно змінити своє ставлення? Чи здатен він бути щирим з самим собою? Чи не потрібно переглянути власні дії, перш ніж вказувати на інших? Клімат змінюється і це починається з кожного з нас!"

Немає коментарів:

Дописати коментар