четвер, 18 листопада 2010 р.

Дещо про вовну. Частина друга. Заслуговують на увагу.

Продовжуємо знайомитись з породами овець та іншими видами волокон. Цього разу - про менш відомі, але не менш привабливі за якостями вовни породи. Серед таких особисто в мене найулюбленіша -  

  • Блу Фейсед Лестер.

Вовна овець цієї породи надзвичайна. Характеризується як достатньо довга, має значно більший блиск, ніж меринос. Достатньо тонка, аби вироби з неї можна було б носити близько до шкіри. Пухка та пружна, надзвичайно гарно й швидко валяється. В природі зустрічаються вівці білого, вівсяного та коричневого кольору. Порода виникла в 19 сторіччі шляхом штучного відбору особин з поголів"я Бордер Лестерів, що мали найтоншу вовну та світле волосся на темношкірій морді, інколи цю нову породу називали ще "Гекзамський лестер". Сьогодні овець цієї породи можна зустріти не лише в Англії, на її батьківщині, але й в Канаді, Америці, Австралії та Новій Зеландії. Товщина волокна вовни таких овець - 23-26 мкм, довжина пасма - до 150 мм.

  • Машам















Цю породу отримують від баранів з порід Тізвотер або Венслейдейл та овечок порід Дейлзбред чи Сваледейл. Вовна дуже подібна до вовни Венслейдейлів, проте за однакової первинної обробки помітно біліша, хоча і менш блискуча та гладенька. Завдяки надзвичайно довгим пасмам вовни (до 380 мм) може використовуватись для коб-веб войлоку. Товщина волокна зазвичай - 38-44 мкм. Порода не дуже поширена, зустрічається переважно на півночі Англії, внаслідок її обмеженої кількості, не використовується широко у промисловості.

  • Ґотланд


Деякі дослідники історії виникнення порід вважають, що вперше ця порода виникла на шведському острові Ґотланд, куди вікінги привезли кілька особин порід Каракуль та Романов з Росії та зхрестили їх з місцевими вівцями. Вікінги були знані як добрі фермери та мали потребу у м"ясі у своїх тривалих мандрівках, тож саме з якість м"яса вони вподобали нову породу (овець брали з собою на кораблі). Проте в сучасному вигляді вівці Ґотланд з"явилися лише на початку ХХ століття після ретельної селекційної роботи в Швеції. Це була порода, що мала багато переваг - її вирощували не лише для одержання смачного м"яса, але й заради блискучої, довгої й кучерявої вовни. Крім традиційних вовни та м"яса вівці цієї проди дають шкіру високої якості. Товщина волокна в Ґотландів - 44 мкм, довжина пасма - 80-150 мм. Вівці поширені в Швеції, Британії, Данії, Новій Зеландії та Австралії.
P.S. Незабаром - кучері овець породи Ґотланд надзвичайної якості (без флісу) в "Чарівній скрині". Слідкуйте за анонсами на стартовій ;)

Немає коментарів:

Дописати коментар