середу, 16 червня 2010 р.

Pam de Groot

В останньому номері журналу FilzFun (німецькою) мене вразив капелюх з обкладинки. Ось він:
Але оскільки я не володію німецькою, далі простого захоплення справа не пішла. Днями в інтернеті випадково натрапила на цікаву історію (розповім пізніше) про героїню цього посту - австралійську майстриню Пем де Ґрут. Ії роботи вражають і надихають, Пем належить до тих майстрів, розглядаючи вироби яких розумієш, що все геніальне має бути простим, доступним та натхненним - саме такими я бачу роботи Пем. Що далі їх розглядаєш, то більше виникає бажання побігти (саме побігти, поки не зникло бажання :) ) і зробити щось власноруч.
Але починалося все з простої швейної машинки, на якій маленькою дівчинкою Пем створювала одяг за готовими викройками. Потім було тривале захоплення гончарством, робота вчителькою початкових класів у школі, машинна вишивка і, нарешті, відвідавши одного разу курси для початківців у школі, де навчається її син, Пем захопилася войлоком. В ньому вона знайшла таку вподобану у глині свободу форми, кольору та текстури, а на додачу - вовняні вироби можна вдягати на себе! Сьогодні Пем надає перевагу натуральним барвникам (улюблений - листя евкаліпту), ще недавно була палкою прихильницею мериносової вовни та з часом почала експериментувати з іншими волокнами - шовком, мохером, Лестером, проводить регулярні заняття для бажаючих опанувати фарбування вовни та валяння, створення об"ємних форм тощо. Саме у блозі Пем http://pamdegroot.blogspot.com/ я знайшла цього капелюха вдруге.
А ось, власне, історія, яку не можна не переповісти.
Цього року Пем наважилась взяти учать у конкурсі WOW (докладно про який я розповіла в попередньому пості). 
 
Ось так за задумом Пем мав би виглядати костюм жінки-метелика (чи молі :)). Матеріал, яки Ви, звичайно ж здогадуєтесь - вовна. 
Джерело натхнення:

Для точної передачі фактури тіла метелика Пем робить декілька маленьких зразків, експерементуючи з формою, фарбуванням та текстурою. 
В умовах обмеженості в часі тривають роботи над створенням "капелюха" та крил. 
Напруження зростає, адже часу лишається зовсім небагато, а питань, як все створене зібрати до купи, як  зробити механізм для фіксації та руху крил все більшає. 
 Минають безсонні ночі, долоні стерті майже до крові, а ще так багато не зроблено. Пем не покладаючи рук працює і встигає зробити все задумане:
 Та-дам! Все готово і можна йти в обрану Пем живописну місцину для фото-сесії. Та й тут доводиться долати чимало перешкод - вовняні деталі чіпляються за дерева, поки Пем з фотографом та моделлю продираються лісом, кущі та гілки створюють реальну загрозу цілісності костюму...
А тепер помилуйтеся шедевром! І хоч роботу Пем не відібрали до участі в конкурсі, нехай кожен, в кого не відібрало мову при спогляданні цього дива першим кине в мене мишкою!


Персональний блог Пем де Ґрут  - http://pamdegroot.blogspot.com/
Магазин, де можна придбати готові твори майстрині - http://www.etsy.com/shop/pamdegroot
Якщо Ви бажаєте взяти участь у майстер-класі Пем (в Києві), пишіть листи мені, збереться група - запросимо ;). 

2 коментарі: